
 

 

 

 

 

 

 

Response to Office Action 

Serial No. 88/024,794 — Mark:  CARE TRANSITIONS 

 

The Trademark Office has refused registration of Applicant’s mark under Section 2(e)(1) of the 

Trademark Act, 15 U.S.C. §1052(e)(1), on the ground that Applicant’s mark, CARE 

TRANSITIONS, is merely descriptive of the recited services, which include healthcare services, 

hospice services, palliative care services and the provision of healthcare information. Applicant 

traverses this refusal and contends that its mark, as a whole, is not merely descriptive of the 

services recited in the application.  Consequently, Applicant maintains that the refusal under 

Section 2(e)(1) is inappropriate.   

 

It is well-established that a mark is considered merely descriptive only if it “immediately 

conveys information” about an ingredient, characteristic, function or feature of a product or 

service.  See, e.g., In re Time Solutions Inc., 33 U.S.P.Q.2d 1156, 1157 (T.T.A.B. 1994); see also 

In re Mine Safety Appliances Co., 66 U.S.P.Q.2d 1694, 1696 n.4 (T.T.A.B. 2002) (noting that it 

is “well settled” that a mark is considered to be merely descriptive only “if it immediately 

describes an ingredient, quality, characteristic or feature thereof or if it directly conveys 

information regarding the nature, function, purpose or use of the goods or services” (emphasis 

added)).  Moreover, it is not sufficient that the mark convey any indefinite scrap of information 

about the services, it must provide the consumer with an unambiguous idea as to the nature of 

those services.  See Blisscraft of Hollywood v. United Plastics Co., 131 U.S.P.Q. 55, 60 (2d Cir. 

1961) (“Unless a word gives some reasonably accurate — some tolerably distinct knowledge — 

as to [the services], it is not descriptive within the meaning of trademark terminology.”).  If 

information about the services given by the term used as a mark is indirect or vague — requiring 

imagination, thought or perception to reach a conclusion about the nature of those services — 



then the term is being used in a suggestive, not descriptive, manner.  Stix Products, Inc. v. United 

States Merchants & Mfns., Inc., 160 U.S.P.Q. 777, 785 (S.D.N.Y. 1968). 

 

As the cases and commentary make clear, a key component of the “merely descriptive” test is 

not whether the mark can, in some manner, arguably be considered descriptive, but rather 

whether the function, characteristic or use of the mark in relation to Applicant’s services is 

immediately and directly conveyed.  The Board, by using such terms as “immediately” and 

“directly,” has imposed a high threshold for categorizing a term as merely descriptive — a 

threshold that Applicant’s mark does not cross. 

 

The fact that Applicant’s mark is not properly characterized as merely descriptive stems in part 

from the vague and imprecise nature of the terms that comprise Applicant’s mark.  The term 

TRANSITIONS is susceptible to various meanings within the context of healthcare and end-of-

life services (such as are often involved with hospice and palliative care services).   

 

In re Hutchinson Technology informs us that some terms are too vague or too broadly applicable 

to be considered merely descriptive.  See 7 U.S.P.Q.2d 1490 (Fed. Cir. 1988).  In that case, the 

Court of Appeals for the Federal Circuit found that the word TECHNOLOGY could not be 

considered merely descriptive, explaining 

 

“technology” is a very broad term which includes many categories 

of goods.  The term “technology” does not convey an immediate 

idea of the “ingredients, qualities or characteristics of the goods” 

listed in Hutchinson’s application.  Therefore, the term 

“technology” is not “merely descriptive” …. 

 

Id. at 1493.  The term TRANSITIONS falls within this category of terms that are not merely 

descriptive.  It is unclear from a simple reading of the term what type of performance is being 

referred to.     

 

For the reasons set forth above, Applicant submits that its mark CARE TRANSITIONS cannot 

be considered to be merely descriptive of the services recited in the application.  Accordingly, 



Applicant respectfully requests that the refusal to register its mark on the ground that it is merely 

descriptive be withdrawn.   

 

With this response, the application is in condition for publication. 

 


